Holland Surfing Association

De Nederlandse Golfsurfbond HSA maakt zich sterk voor het behoud van de Surf in Nederland.

Wat is de HSA? De HSA is de Nederlandse Golfsurfbond, opgericht in 1973. Op basis van internationale erkenning door de European Surfing Federation en de International Surfing Association behartigt de HSA de belangen van de golfsurfsport en de golfsurfers in Nederland.

Waarom de HSA? Surfen is toch een individuele sport? Tot 5 jaar terug bleef het aantal golfsurfers in Nederland beperkt tot slechts enkele honderden, woonachtig aan de kust. Deze tijden zijn veranderd. Het aantal actieve golfsurfers wordt inmiddels geschat op 8.000 tot 10.000. De surfpopulatie neemt toe, komt uit het gehele land en de aandacht voor onze Surf en de daarbij behorende lifestyle groeit enorm. Bestaande surfspots komen onder druk te staan, op steeds meer locatie’s aan de Nederlandse kust wordt gesurft. De surfbranche en de locale en nationale overheden vinden de HSA als partner in het begeleiden en coordineren van deze groei en het formuleren van het juiste beleid.

Wat doet de HSA? De HSA doet er alles aan de Surf in Nederland te behouden. Kustversterking door een stijgende zeespiegel brengt onze sport in gevaar doordat locale overheden rigoreuze constructie’s bedenken waarmee de Nederlandse surfkust mogelijk in gevaar komt. De HSA Laat haar stem horen! Het groeiend aantal surfers brengt locale overheden op ‘bijzondere’ zonerings- en veiligheidsplannen. De HSA laat haar stem horen! Jong aanstormend surftalent en een Nederlands topteam worden begeleid door een professioneel georganiseerde Topsport & Talentencommissie onder leiding van een bondscoach. De HSA is in de laatste fase van de ontwikkeling van een Nederlandse surfinstructeursopleiding. De HSA organiseert jaarlijks de NK Tourwedstrijden en breedtesportevenementen voor zowel de wedstrijdsurfer als de beginnende surfer.

En dan dit: Surf blijft Surf. HSA is Surf. Met de vibe die hoort bij onze ‘sport’ proberen we bij al onze initiatieven het ‘hart van onze sport’ centraal te stellen zonder onnodige actie’s en flauwe daden. Als we er zijn dan zijn we er!… en zijn we er niet?… dan zijn we surfen want: Als ze staan moet je gaan!