Kustbehoud

De Nederlandse kust moet constant onderhouden worden om veiligheid tegen overstromingen te garanderen, deze maatregelen zullen de komende jaren ingrijpend zijn. Voor ons surfers biedt dit zowel bedreigingen als kansen. De Projectgroep Surfbelangen, bestaande uit Surfrider Foundation Holland (SFH) en de HSA, is opgericht om surf-belangen bij de mogelijke aanleg van een cruise-terminal bij Scheveningen Zuid te waarborgen. De projectgroep lobbyt nu voor de surfbelangen tijdens kust-ontwikkelingen in overleg met gemeentes, provincies en Rijkswaterstaat en zet de belangen van surfers en surfscholen op de kaart.

De Zandmotor
De projectgroep houdt zich op dit moment bezig met het behartigen van belangen van surfers tijdens het Zandmotor project. Het ziet er naar uit dat als de werkzaamheden klaar zijn er een aantal goede nieuwe surfspots zullen ontstaan. Op dit moment wordt bekeken of we met de aanleg van de Zandmotor kunnen zorgen voor een optimalisatie van de surfomstandigheden. Omdat er ook een zwemverbod zal zijn, de eerste maanden na aanleg, zal de Projectgroep er alles aan doen om dit geen surfverbod te laten zijn! Het gevolg van de Zandmotor voor de spots ten Noorden hiervan, tot aan de Zuid in Scheveningen is lastig te voorspellen.

Camperduin – Den Helder
Ook wordt er op dit moment door de overheid gewerkt aan plannen om de kust tussen Camperduin en Den Helder te versterken met veel zand. Dit vormt een directe bedreiging voor de huidige surfspots in de regio, maar zeker ook een kans. Na een overleg op 25 januari 2011 is de projectgroep een plek in de adviesgroep voor de kustversterking toegezegd, en vanuit die plek kunnen wij de surfers-belangen behartigen.

Via de website houdt de HSA de surfer op de hoogte van de ontwikkelingen.