Instructeursopleiding

Ook in Nederland kiezen steeds meer mensen ervoor om surflessen te nemen. Natuurlijk is het belangrijk dat die surflessen veilig en volgens internationale standaard worden gegeven. De HSA verzorgt vanaf 2012 de internationaal erkende instructeursopleiding, wat gekoppeld wordt aan een internationaal erkend lifesaving diploma waarmee je wereldwijd aan de slag kan.

Tijdens de Level 1 instructeur cursus wordt er een surf vaardigheidstest afgenomen, mits de condities dat toestaan. Je moet laten zien dat je op de juiste plek, met beheerste technieken kunt uitpeddelen, zowel een linkse als een rechtse ongebroken golf kan surfen, de golf kan uitkicken waarna je veilig terug aan land weet te komen. Het woord ‘controle’ moet in je beoordeling zitten.

Wil jij aan de slag als surfinstructeur? Schrijf je dan vanaf januari 2023 in voor de instructeursopleidingen van 2023!

Surfinstructeur

ISA level 1 surfcoach

Water Safety course

Om surfcoach te worden heb je 2 componenten nodig:

  1. De ISA/ILS Water Safety van de HSA of een meer uitgebreide opleiding tot Beach Lifeguard (erkend door de ILS) aangeboden bij www.lifeguarding.nl.
  2. De ISA level 1 surfcoach opleiding aangeboden bij de HSA

Let op! Een instructeursdiploma is in veel landen alleen geldig in combinatie met een ILS erkend lifesavingdiploma zoals de ISA aquatic rescue course of een Beach Lifeguard course.

Opleiding tot surfinstructeur  LEVEL 1 (€250,-) | 2 dagen:
Deze cursus duurt 2 dagen. Deelnemen kan als je 16 bent wanneer je de cursus volgt, minimaal 2 jaar surfervaring hebt en lid bent van de HSA.
Let op: je moet 18 zijn om zelfstandig les te mogen geven.
Voor aanvang van de cursus moet je de Engelstalige reader bestuderen. Tijdens de cursus nemen we de lesstof nogmaals met je door. Je volgt verschillende praktische workshops waardoor je op een verantwoorde en professionele manier leert lesgeven volgens de standaard van de International Surfing Association.
Tijdens de cursus wordt er een surfvaardigheidstest afgenomen, mits de condities dat toestaan. Je moet laten zien dat je op de juiste plek, met beheerste technieken kunt uitpeddelen, zowel een linkse als een rechtse ongebroken golf kan surfen, de golf kan uitkicken waarna je veilig terug aan land weet te komen. Het woord ‘controle’ moet in je beoordeling zitten.
Na de cursus moet je 20 uur stage lopen bij gecertificeerde ISA instructeurs waarna je het bijbehorende werkboek weer volledig ingevuld bij ons moet inleveren.
LET OP: Zowel de stage als het Watersafety/lifeguard diploma dien je binnen een jaar na het volgen van de surf instructeurscursus naar behoren af te ronden.

Hierna volgt het aanvragen van je instructeurscertificaat (door de HSA bij de ISA) wat je vervolgens elk jaar zelf via de website van de ISA online dient te verlengen. Je krijgt hier t.z.t. een e-mail over van de ISA zelf. Deze verlening houdt een bijdrage in van 100 dollar per jaar in.

Vanaf januari 2023 kun je je inschrijven via deze link: » Inschrijven voor een HSA opleiding

Opleiding tot surfinstructeur  LEVEL 2 (€300,-) | 2 dagen:
Waar de level 1 cursus zich concentreert op de beginnende surfer, richt level 2 zich op het coachen van de ‘intermediate’ surfer. Je wordt toegerust met theoretische en praktische kennis om deze surfer naar een hoger niveau te coachen d.m.v. een zelf ontwikkeld trainingsprogramma. De cursus is opgebouwd uit 3 modules.
In het de eerste module wordt behandeld wat vooraf gaat aan het coachen (o.a. planning, context, maar ook leer je over jureren).
Module 2 gaat over de persoonlijke voorbereiden van de surfers waarin o.a. trainings-principes worden behandeld,  sport blessures, voeding en sport psychologie.
Het coachen van een surfers op zich is thema van de laatste module. Hierin ga je o.a. diep in op de verschillende manoeuvres, veelgemaakte fouten en het kunnen analyseren van de surfers.

Naast de 100 pagina van de manual is er ook een werkboek. Deze gebruik je voor de registratie van je stage uren (40) individuele coaching .

Tevens zitten er een aantal praktijkonderdelen in de cursus verwerkt:
– groepsdiscussie over sport blessures en het voorkomen hiervan
– invullen van doelenformulier
– doorlopen van bepaalde manoeuvres
– groepsdiscussie veelvoorkomende fouten en coach suggesties
– eigen surfvaardigheid (niveau: intermediate d.w.z.: je kunt manoeuvres zoals topturns & cutbacks met controle en een zekere mate van vertrouwen uitvoeren en aan elkaar linken)
Na afloop van je 40 uren durende stage, volgt er een online examen.

LET OP: om deel te mogen nemen aan deze cursus dient een geregistreerd ISA 1 surf coach te zijn (minimaal 1 jaar na het afronden van je level 1 cursus), een geldig lifeguard diploma te hebben en lid van de HSA te zijn. Verloopt je level 1 in 2023 na deelname en het verder volledig afronden van je level 2 cursus, dan hoef je niet voortijdig je level 1 te verlengen. Overige eventuele achterstallige betalingen/registratie moet voor aanvang van de cursus weg gewerkt zijn. De jaarlijkse bijdrage aan de ISA om geregistreerd level 2 coach te blijven, is $100 USD en vervangt de jaarlijkse level 1 bijdrage.

Opleiding tot Flatwater SUPinstructeur (€250,-) | 2 dagen:
Deze cursus duurt 2 dagen + 20 uur stage. Vereiste is dat je ruime SUPervaring hebt.
Voor aanvang van de cursus moet je de Engelstalige reader bestuderen. Tijdens de cursus nemen we de lesstof nogmaals met je door en volg je verschillende praktische workshops waardoor je op een verantwoorde en professionele manier leert lesgeven volgens de richtlijnen van de International Surfing Association. Tijdens de cursus wordt een vaardigheidstest afgenomen.

Add-on SUP instructeur naast je huidige ISA diploma (€150,-) | 2 dagen:
Eén van de voorwaarden om hieraan mee te kunnen doen, is in het bezit zijn van een ISA level 1 surf instructeursdiploma! Voor dat je begint aan deze cursus dienen we in het bezit te zijn van een kopie van je behaalde diploma.
Opgeven kan uiterlijk tot 10 dagen voor de eerste cursusdag!!

Schrijf je hier in voor de cursussen!

Let op! Om deel te mogen nemen aan één van bovenstaande cursussen dien je lid te zijn van de HSA. Dit geldt minimaal tot aan het afronden van je certificaat.

Renewals:
De ISA stuurt je t.z.t. een e-mail hierover. Controleer je ‘ongewenste e-mail’. Heb je deze gemist of ben je de e-mail zelf kwijtgeraakt, klik hier
Zelf geen direct contact opnemen met de ISA. Daar is de HSA voor.