Topsport
Topsport
Hero
Fotograaf: Wouter de Wolf

onderdeel van de HSA

Surf topsport centrum

Namens de Nederlandse surfbond, de Holland Surfing Association (HSA), is het Surf Topsport Centrum (STC) in Scheveningen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Nederlandse surf talenten.

Begin 2013 is het Surf Topsport Team gestart. Dit team bestaat uit een aantal surftalenten (vanaf tien jaar) dat elk weekend onder begeleiding van specialisten/trainers traint. Het wedstrijd surfen staat daarin centraal. Op deze manier helpt de STC, Nederland als surf-land op de wereldkaart te zetten.

Anno 2023 zijn er twintig talenten die deelnemen aan dit topsport programma. De surfers van het STC zijn van verschillende leeftijden:


– Groms van 10 -15 jaar

– Junioren van 16-17 jaar

– Jonge senioren van 18 tot 21 jaar

image

STC

Doelstellingen

De belangrijkste doelstelling van het STC is om de Nederlandse talenten klaar te stomen voor internationale wedstrijden. Deelnemen aan de Euro Surf en World Surfing Games staat hierbij centraal. Om in de selectie te komen van het Nederlands Surfteam, moet je een goede prestatie neerzetten op het NK. De nummers 1 en 2 van het NK worden opgenomen in de voorselectie die daarnaast bestaat uit wildcards uit binnen- en buitenland.

image

STC


SELECTIE PROCEDURE

Het STC is het trainingsprogramma van de bond, dat wil zeggen dat je uitgenodigd of geselecteerd moet worden. Het uitgangspunt van het STC is dat je, afhankelijk van je leeftijd, moet voldoen aan een bepaald niveau. Je hoort bij de meest getalenteerde surfers van Nederland.

Om op te vallen moet je meedoen aan het Nederlands Kampioenschap en je moet de ambitie hebben om deel te nemen aan zowel binnen- als buitenlandse wedstrijden.

Behalve wedstrijdervaring gaat het om je niveau. Om dat te bepalen kan je worden uitgenodigd voor een proeftraining nadat je bent gescout door een van de trainers of doordat je video materiaal hebt ingediend waarop je niveau te zien is.

image

STC

Trainingsmomenten

Voor de Groms is er elke zondagochtend een training. Daarnaast krijgen ze begeleiding om een geschikt programma te vinden voor de trainingen doordeweeks.

De Junioren en Jonge Senioren trainen ook op zondag, maar van hen wordt verwacht dat ze daarnaast zelfstandig werken aan hun vooruitgang. Daarin worden ze wel enigszins begeleidt én wordt er samengewerkt met One-fit, een fitness organisatie waarbij de leden van het STC minimaal twee keer per week trainen.

Naast de wekelijkse begeleiding in Nederland wordt een aantal keer per jaar trainingskampen georganiseerd in het buitenland. Dit geeft de ontwikkeling van de getalenteerde surfers een extra boost.

image

STC

Segbroek Talent Programma

Naast de reguliere trainingen kunnen talenten van het STC een combinatie maken van surfen en onderwijs. Waarbij ze nog 12-15 extra uren trainen in en uit het water. Het Segbroek College in Den haag biedt een surf topsport programma aan. Dit programma wordt begeleid door de trainers van het STC.

Het Surf Programma van het Segbroek College is voor de brugklas vrij voor inschrijving en niet afhankelijk van deelname aan het STC. Zolang je zelfstandig kan surfen in alle Nederlandse omstandigheden mag je je inschrijven.

In het 2de leerjaar wordt er strenger gekeken naar de surf-kwaliteiten van de kinderen en vanaf de bovenbouw dien je een bondsstatus te hebben en dus onderdeel te zijn van het STC.

Voor meer informatie klik op deze link (PDF Segbroek) of bekijk het filmpje (TTS promo)

image

STC

Internationaal

STC internationaal is een programma wat de Nederlandse talenten in het buitenland in de gaten houdt. De gedachte hierachter is dat zo de Nederlandse surf talenten die niet in Nederland opgroeien ook geselecteerd kunnen worden. Dit programma biedt deze talenten de mogelijkheid om zichzelf in beeld te surfen voor deelname aan internationale wedstrijden.

Momenteel houdt het STC internationaal tien surfers tussen de 10 en 18 jaar in de gaten. Deze talenten krijgen de mogelijkheid om op afstand begeleid te worden. Er is veel contact tussen de lokale coaches, de ouders en de surfers om hun ontwikkeling zo goed mogelijk bij te houden en te coördineren.

Een aantal van deze talenten is de afgelopen jaren uitgekomen op internationale toernooien en de bijdrage van deze surfers zal in de komende jaren nog groter worden. Ze gaan, samen met de talenten die in Nederland wonen, deelnemen aan trainingsstages en wedstrijden. Zo worden de talenten uiteindelijk 1 team en zal het niveau in zijn geheel omhoog gaan.

image

ondersteund de HSA

Haags goud

De HSA wordt in haar groei, als het gaat om Topsport en Talentontwikkeling, ondersteund door Haags Goud.Haags Goud is hét keurmerk rondom topsport in Den Haag. Voor de surfsport is het dragen van dit keurmerk een eer.

Tevens hebben de talenten een topsport-pas verkregen vanuit het Olympisch Netwerk.

Het STC is bestemd voor surf-talenten uit heel Nederland. Dat de basis zich in Scheveningen bevindt is logisch. Dat is de plek waar de Nederlandse surfcultuur is ontstaan en nog steeds sterk leeft.

Web: www.haagsgoud.nl

image

STC

Contact

Manager Surf Topsport: Maica Levenbach


Email: stc@hsa.nl
Telefoon: (+31 6 28 77 67 28)

Instagram: @surftopsport

image

Lid van NOC*NSF

Nederlands loterij

Contactgegevens

info@hsa.nl
Holland Surfing Association Postbus 82100 2508 EC, Den Haag The Netherlands

Postbank nr. 3127361 iBAN NL02INGB0003127361 BIC INGBNL2A KvK 's-Gravenhage 40409360

Social